Lélek.....Pajzsmirigy.....Torokcsakra.....


Az elmúlt bejegyzéseimben egy kis kitérőt tettem a a csakráktól. Ami persze nem volt "véletlen". Ahhoz, hogy  kiegyensúlyozottabbak legyünk, és könnyebben levezessük a feszültséget, az egyik viszonylag legegyszerűbb módszer a mozgás. Mindenkinek más és más fajta mozgásformára van szüksége.
A másik ami elengedhetetlenül fontos, a tudatos légzés. 
A csakragyakorlatok állnak testi- légző és meditációs gyakorlatokból. Ezekhez elengedhetetlen, hogy egy kissé karban tartsuk a testünket és megtanuljuk a helyes légzést.

De térjünk vissza a csakrákhoz és a hozzájuk tartozó testi-lelki betegségekhez.

A pajzsmirigy közvetlenül a torok energiaközpontjához kapcsolódik, amelyet torokcsakrának is hívunk.

Így most a Pajzsmirigy betegséget nézzük.     

A nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely nagy jódtartalmú hormonokat állít elő. E hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcserét és égési folyamatokat. A pajzsmirigy termeli a kalcitonin nevű hormont is, amely a kalcium és a foszforanyagcserét  szabályozza.
A pajzsmirigy túl-vagy alulműködése akkor jelentkezhet, ha az az érzésem, hogy mindig lenyelem a haragomat, vagy az élet igazságtalan velem. Mivel a beteg szerepében tetszelgek, még az is előfordulhat, hogy kreálok magam köré problémás helyzeteket azért, hogy eljátszhassam a szerencsétlen áldozat szerepét. A nyak a test és a lélek kapcsolódási pontja. Ha olyannyira gőgös vagyok, hogy ez bezárja a szívemet, akkor elmegyek a valódi igényeim mellett. A torok energiaközpontja a kreativitásomat jelképezi. Megtanulom tehát szabadon kifejezni magam, és felhasználom erre minden eszközömet. Fejlesztem az alkotó szellememet.

A  pajzsmirigy túlműködés: 

Ez több testi és mentális folyamat felgyorsulásának következménye. Ez a mirigy többek között légzési folyamatok ellenőrzője. Szorosan kapcsolódik az élni vágyásomhoz. A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely szorongásomról, bajaimról röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyemet. Az az érzésem, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számomra. A pajzsmirigyem azon gondolkodik: továbbra is fenn kell tartanom az életet vagy sem. Jobban teszem ha kifejezésre juttatom vágyaimat, igényeimet, érzelmeimet ahelyett, hogy elnyomnám azokat azért , hogy pajzsmirigyem újra normálisan működhessen. Abban az esetben ha a golyva a pajzsmirigy alultermelésének a következménye- képpen jött létre, ez defetista személyiségemre , és az elkeseredettségre való hajlamomra enged következtetni. Mivel nincs igazán kedvem dolgokat végrehajtani, megtenni, áldozatként viselkedem minden velem megtörténő dologgal szemben. Így sok keserűséget, és problémát élek meg, és az a benyomásom, hogy az egész világ haragszik rám. Sokkal pozitívabb hozzáállást kell tanúsítanom, és kezembe kell vennem az életemet azért, hogy elérhessem a céljaimat.
                                                                  
Pajzsmirigy alulműködése:

Az elkeseredettség úrrá lehet rajtam, amely mogorvává, tehet engem, és a meg nem értettség érzését válthatja ki belőlem. A testem riadót fúj. A metafizikus okok ugyanúgy jelentősek. A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz  kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal , szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra meg újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom hogyan reagáljak. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az élete új szemmel látom. 

Torokcsakra                

Elnevezései: torokcsakra, visuddha csakra,
Eleme: Éter (szankszritül: akasha, az az elem, amiből a többi elem származik)
Endokrin mirigye: Pajzsmirigy
Érzékelése: hallás
Hozzá tartozó testrészek: Nyak, száj, gége, hangszálak,
Színe: Kék
Polaritása: Férfi
Temperamentuma: Tudatos
Megerősítései: Hitelesen fejezem ki magamat. Őszintén fejezem ki magamat.
Tanulási feladata: Az őszinte kommunikáció, valamint az érzés és a gondolkodás összekötése,
Kövei: Amazonit, türkiz, és minden kék kő, mint pl. akvamarin, és kalcedon,
Illóolajai: Eukaliptusz, fenyő, zsálya,

                                                                   
Általános jellemzése:
  • beszéd és hallás polaritása
  • kommunikáció
  • a fülelés
  • az önuralom
A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. Joachim Ernst Berendt zenefilozófus a torokcsakrát tartja a legmagasabb rendű csakrának testi síkon. A torokcsakra készít elő bennünket a felső két csakra személyiségen túli síkjaira azzal, hogy megtanít a légzésre. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk ritmikusan megfeszülni és ellazulni, ritmikusan valamit befogadni és elengedni. A torokcsakrához a tüdő, a gége, a hangszálak tartoznak, ezért ez a központ elsősorban a légzéssel és a beszéddel kapcsolatos. 
A kereszténységben Szent Balázs a torokproblémákban szenvedők védőszentje. A katolikus egyház február másodikán az Balázs-áldást, mivel a legenda szerint Szent Balázs megmentett egy gyermeket, aki majdnem megfulladt egy halszálkától. Gábriel és Uriel arkangyalokat is tekinthetjük a torokcsakra-energia allegóriáinak. Gábriel Isten igéjét afja hírül, vagyis az igazi és mélyen átélt szavakat. Uriel többek között a mennyei seregek énekéért is felelős, ezzel a tiszta átjárható torokcsakrát szimbolizálja, amely Istent dicsőíti. 
II. Frigyes császár XIII. századi szicíliai kísérlete mutatja hogy milyen fontos a kommunikáció. A császár tudni akarta, hogy van-e vele született nyelv, ezért elrendelte, hogy a kísérletben résztvevő kisbabákat rendszeresen és kiválóan el kell látni, de nem szabad sem beszélni sem a legszükségesebben kívül nonverbálisan kommunikálni velük. Salimbene szerzetes figyelte meg a kísérletet és arról számolt be, hogy mindegyik gyermek meghalt. A kommunikáció tehát életfontosságú. 
A torokcsakra nem csak a kommunikáció és a beszéd központja, hanem a hallásé is. Itt halljuk a külső és a belső hangokat egyaránt és eltudjuk dönteni, hogy mit kívánnak tőlünk, valamint tisztán kitudjuk fejezni, amit mi várunk a külvilágtól. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk önmagunkat, amihez csendre van szükség.
A torok és a szexcsakra szoros kapcsolatban áll egymással. A szexcsakra a kommunikáció testi-ösztöni részét irányítja, a torokcsakra pedig az intellektuális-szimbolikus részét. Ha valaki először a szexcsakra szintjén ébred öntudatra, akkor a torokcsakra szintjén is olyan tudatosság alakul ki benne, amellyel önuralomra tesz szert és képes lesz irányítani a sorsát. A torokcsakra összefügg az éhséggel és a szomjúsággal is. Itt arról van szó, hogy evéssel és tudással töltsük meg magunkat, valamint olyan dolgokkal, amelyek kitöltik a belső ürességet. 


Betegségei:

Szinte mindig a beszédproblémákban jelentkeznek. Köhögés, torokfájdalom, rekedtség, mindig akadályozza a beszédet, ezért arra irányítja a figyelmünket, hogy maradjunk kicsit csendben. A torokcsakra problémái gyakran abból száraznak, hogy olyan érzelmi impulzusokat nyomunk el magunkba, amelyek kiabálásra, zokogásra, sírásra, vagy dühöngésre indítanának. Az elnyomott érzések elzárják a torokcsakra energiaáramlását.

  • Asztma
  • Bronchitis
  • Füllproblémák
  • Köhögés
  • Légzési problémák
  • Mandulagyulladás
  • Megfázás
  • Nyakfájdalmak
  • Nyelvproblémák
  • Pajzsmirigyproblémák
  • Rekedtség
  • Sklerosis multiplex
  • Szájproblémák
  • Szájszag
  • Torokfájás
  • Tüdőproblémák
 A torokcsakra betegségei lelkileg az önkifejezéssel, ezen belül is a gondolatok kifejezésével függnek össze. 
"A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak."
A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen.
Az illető gyakran kér elnézést, mogorva és rosszkedvű.Az ilyen ember zavaros és kusza. A torokcsakra tipikus zavar a racionalizálás, amikor az ember önmagát és másokat, a tetteket és az érzéseket intellektuálisan akarja megmagyarázni. Ezzel elveszti rugalmasságát és megmerevedik.


Általános tanácsok a torokcsakra megerősítésére:
  • Végezze rendszeresen a torokcsakra gyakorlatait
  • Énekeljen, olvasson hangosan és meséljen másoknak
  • Fejezze ki érzéseit
  • Vezessen naplót
  • Hordjon gyakran világoskék ruhát, vagy aludjon ilyen színű ágyneműben

Tanácsok a torokcsakra túlműködésére
  • Hallgasson és esetleg böjtöljön
  • Tanuljon meg meghallgatni másokat
  • Végezze a csakrához tartozó meditációs és tudati gyakorlatokat.
Tanácsok a torokcsakra alulműködésére

  • Játékból színészkedjen
  • Kiabáljon terápiás céllal                     
  • Írjon levelet azoknak, akiknek valamit szeretne mondani és azoknak akiknek a véleményével nem ért egyet. (Ezeket a leveleket nem kell elküldeni, hanem rituálisan elégetheti)
Kellemes estét, jó pihenést kívánok!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra