Táplálkozás szabályai és a rágás hogyanja, miértje.


1. Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó tisztulási periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával! Ebben az időszakban lehetőleg gyümölcsön kívül más ételféleséget lehetőleg ne fogyasszunk!
2. Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél, de inkább 1 óra szünetet!

3. Napi kb. 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, kb. 2 óránként 2 dl-es elosztásban. Só mentes étrend mellett napi 1-1,5 literes mennyiség is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek a magas víztartalmuknál fogva beszámíthatók az elfogyasztott folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést, az étkezés közben, illetve a közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot.



4. Lehetőleg frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket fogyasszunk! Közvetlen fogyasztásra és sütés-főzés céljára is használjunk tiszta vizet, forrásvizet, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, pí-vizet, tisztított vizet. Gyógynövényekből készített teákat igyunk! Lehetőleg egyféle gyógynövényből készítve méz, citromlé hozzáadása nélkül, testmeleg hőmérsékletűen, lassan elkortyolgatva.

5. Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! A legtöbb embernek mára sajnos nem tökéletes az emésztése. Ilyen fűszerek pl. a fahéj, szegfűszeg, kömény, édeskömény, ánizs és pirospaprika.


6. Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! (Lassan rágj, tovább élsz)


7. Ügyeljünk a rendszeres széklet meglétére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

8. "Nem jóllakni kell, hanem megelégedni". Jóllakás tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

9. Délben a gabona, este a zöldség domináljon étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít, a gyümölcs frissít.



 



                



10. Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

 11. Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!

12. Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve, illetve a stressz állapotban történő étkezést. (Kellemes zene, gyertyafény segítheti a harmonikus étkezést)



Gandhi, így vélekedett: „Rágd az italodat, és idd az ételedet.”

 Az alapos rágás az emésztés alapja. Amikor a kisgyermek elkezd szilárd táplálékot enni, már ellehet kezdeni arra tanítani, hogy lassan egyen, és minél jobban rágja meg az ételt. Persze ezt ilyen pici korban még nem magyarázással kell megtenni, hanem ki kell használni, hogy a kicsi gyerekek még szinte "tökéletesen" másolják a szüleiket. Velük együtt kell enni és megmutatni nekik, hogy hogyan kell  sokszor és alaposan  megrágni az ételeket. 

Legalább húsz-huszonöt percig tartson az evés, mert az agynak ennyi időre van szüksége, hogy hitelesítse a tevékenységet. 

  
A hosszú rágási idő kedvez a fogyókúrázóknak. Mivel a hosszú rágás alatt kezdetben izomláz alakul ki a rágóizmainkban, ezért a felét sem tudjuk megenni annak mint régen. A táplálékban található mikroenergia teljes mértékben rendelkezésünkre áll, ezért is van szükségünk sokkal kevesebbre.
 
„Magyar ember az asztalnál nem beszél!” Ismerős ez a szólás? Az evésbe bele kell mélyedni. Az ételnek meg kell adni a hatásos rágást. Harmincszor, negyvenszer egy falatot, alaposan elkeverni nyállal és csak azután lenyelni, ha már teljesen folyékony. A fehérjét (húsokat) azért, mert föl kell aprítani a keményítőt, szénhidrátot, mert ezeknek az anyagoknak az emésztése a szájban kezdődik, a gyomron a kenyér keményítő része csak áthalad, s a nyombélben folytatódik az emésztés.Ha nem rágjuk meg az ételt, az emésztőnedvek nem férnek hozzá, csak erjedés és rothadás lesz a végtermék, nem energia. Ha a táplálékot alaposan felaprítjuk, akkor a baktériumoknak nincs esélyük, hogy túljussanak a gyomorsavon, vagyis megvédjük magunkat a betegségektől.

 A rágás másik funkciója a vastagbél működtetése. A fogíny rágás által történő ingerlése indítja meg a perisztaltikus mozgásokat, ennek hiánya a székrekedés. Nemcsak a rosttalan étkezés okoz székrekedést; hanem a rágás hiánya is! 

 
  Persze ember legyen a talpán aki minden egyes falatnál megszámolja, hogy hányszor rágta meg. Sokkal inkább arra kell figyelni, hogy kicsi falatokat együnk, azt minél jobban megrágjuk.

Könnyebben meghosszabbíthatjuk a rágás idejét, ha az ételre figyelünk. Rágás közben egyes ételek íze megváltozik. Pl. a kenyér sok-sok rágás után megpuhul, majd édes ízű lesz, ugyanis glükózzá alakul át a keményítő.

Evés közben nem ajánlatos inni.

A rágás folyamata rendkívül fontos: rágás nélkül nincs bélműködés, a belek helyes működése nélkül pedig nincs egészséges élet.

A 12-es pontra még egy kicsit visszatérnék, hogy nagyon fontos, hogy az étkezések milyen hangulatban telnek. Az a legjobb, ha a gondokat a kézmosással együtt a fürdőszobában hagyjuk és az étkezések idejére felfüggesztünk minden gondot és bajt. Ami az étkezések minőségét tudja még emelni az a "körítés", vagyis az asztal terítése. Nem kell kristály pohár, meg Herendi porcelán, csak egy évszaknak megfelelő tányér alátét, egy szép szalvéta, egy szál virág, egy gyertya. Ettől lesz kellemes, szeretetteljes a környezet, amihez már csak mi kellünk. Fontos, hogy ne ilyenkor beszéljük meg a nehézségeket, a kifizetetlen számlákat, a gyerekek rosszaságát. Sokkal jobb ha mindenki elmeséli hogy mi történt vele aznap, mégpedig lehetőleg úgy, hogy a pozitív dolgokat mondja csak el. Mindenkivel történik pozitív, csak ezt sokkal nehezebben veszi észre, mit a negatív dolgokat. De ha elkezdünk erre koncentrálni, egy idő után, azt vesszük észre, hogy már nem is kell gondolkodnunk, hogy milyen pozitívum volt az nap, hanem inkább arra kell figyeljünk, hogy a többieknek is hagyjunk időt, hogy elmondhassa a vele történt jó dolgokat.

Kellemes pihenést szép napot és estét mindenkinek!!!!






Megjegyzések

  1. Körtvélyessy Andrea2012. március 9. 15:30

    A reggeli,ebéd uzsonna az úgy ment és megy nálunk ahogy a nagykönyvbe meg van írva.A vacsora viszont elég hosszú ideig úgy működött,hogy irány a tányérral a szobába a TV elé.Hála Istennek ez már a múlté.Azt vettem észre,hogy míg í TV előtt ettem,addig sokkal több fogyott,mint azóta,hogy a vacsorát is odafigyelme,esszük.Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra